Założyli własny targ

Wygrywali konkursy na lokalny produkt, brali udział w wystawach, aż wreszcie założyli własny targ. 26 rolników i producentów żywności z okolic Jeleniej Góry, raz w tygodniu spotyka się w hali dawnego Zrembu, aby wystawiać swoje sery, miody, warzywa, przetwory czy pieczywo.

Stowarzyszenie Górskie Smaki, sprawdza każdego kto chce z nim handlować. Czy naprawdę wytwarza żywność. Zosia Jazygow z zarządu stowarzyszenia mówi, że kolejnym krokiem jest stworzenie dokładnych informacji na temat wszystkich produktów, aby klienci wiedzieli dokładnie co, z czego i przez kogo jest zrobione.

Chcemy, żeby klient miał możliwość wyboru. Może kupić towar u osoby, która szczerze się przyznaje, że robi coś z gotowców, albo kupuje od innych rolników i tym handluje, ale żeby miał tego świadomość, że może dokonać wyboru, może wybrać.

- Stowarzyszenie pilnuje, by stoiska mieli tam sami producenci - mówi Małgorzata Gajdamowicz z zarządu stowarzyszenia. Każdy kto chce tam mieć stoisko jest po prostu sprawdzany.

- Mamy ankietę. Taki ktoś jak się do nas odzywa na maila dostaje ankietę, następnie zarząd stowarzyszenia jedzie, sprawdza taka osobę czy faktycznie jest to gospodarstwo, ta ziemia, czy ktoś robi to własnymi łapkami.

prw.pl