Finał polsko-czeskich warsztatów gastronomicznych w Karpaczu
W Dolnośląskim Zespole Szkół w Karpaczu odbyło się dziś uroczyste zakończenie I etapu polsko-czeskich warsztatów gastronomicznych "Kuchnia Karkonoska". Gośćmi uroczystości byli m. in. senator Krzysztof Mróz, starosta karkonoski Krzysztof Wiśniewski oraz Jerzy Komorowski, Dyrektor Departamentu Spraw Społecznych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego oraz samorządowcy z Czech.
"Trzydniowe warsztaty odbywały się w ramach współpracy Województwa Dolnośląskiego z Krajem Kralovohradeckim. W jej ramach współpracują także szkoły, w tym nasza placówka z Karpacza. Uczestnicy warsztatów mieli okazję uczyć się od najlepszych mistrzów sztuki kulinarnej z renomowanych hoteli, którzy zdradzili tajniki swojej pracy i pomogli przygotować kilkudaniowe menu." - powiedziała dyrektor szkoły w Karpaczu Bogusława Kozłowska.
W warsztatach udział brali uczniowie z sześciu szkół z polsko-czeskiego pogranicza. Stronę polską reprezentowali adepci sztuki kulinarnej z Dolnośląskich Zespołów Szkół w Biedrzychowicach, Karpaczu oraz Bożkowie. Czechy reprezentowali uczniowie szkół z Kraju Kralovohradeckiego: z Hradca Kralove, Trutnova i Novej Paki. Dwuosobowe zespoły z każdej ze szkół odbyły 3 dniowe warsztaty pod okiem trenerów - szefów kuchni z doświadczeniem w najlepszych dolnośląskich restauracjach. Podczas szkolenia uczniowie mogli wymienić się przepisami i wspólnie połączyć tradycje kulinarne z obu stron granicy. Mieli także okazję poznać w jaki sposób uczy się sztuki kulinarnej w sąsiednich krajach.
"Warsztaty pokazały nam, że z prostych, lokalnych składników można przygotować piękne i wykwintne dania. Mimo bariery językowej nauczyliśmy się współpracować, ale musieliśmy także zmierzyć się z presją, ponieważ przygotowanie bankietu finałowego na 60 osób było sporym wyzwaniem." - mówiła Dominika Ziemkiewicz, uczestniczka warsztatów i uczennica DZS w Karpaczu.
W podziękowaniu za wysiłek i wspólne gotowanie dla uczestników warsztatów przygotowano upominki. Nagrodzono także nauczycieli, którzy na co dzień przekazują swoją wiedzę uczniom szkoły i przygotowują ich do zawodu.
"Dolny Śląsk to tygiel kultur i wspólna historia Polski, Czech i Niemiec. Na przestrzeni wieków przemieszały się tu także tradycje kulinarne tych narodów. Przygotowane przez uczniów szkół z polsko-czeskiego pogranicza potrawy pozwoliły na wymianę przepisów i doświadczeń stanowiąc znakomite doświadczenie, które zaprocentuje w przyszłej pracy." - powiedział senator Krzysztof Mróz.
Warsztaty w Karpaczu były pierwszym etapem wspólnego polsko-czeskiego projektu. W planach jest kontynuacja i kolejne etapy, które mają odbywać się zarówno w polskich jak i czeskich szkołach.
Informacja prasowa
Tomasz Żukiewicz
Leszek Wrotniewski
Konrad Rydzewski
Rafał Piotr Szymański
Kazimierz Piotrowski
Hubert Papaj
Wojciech Leszczyk
Maciej Lercher
Paweł Kucharski
Oliwer Kubicki
Jacek Jakubiec
Paweł Gluza
Wojciech Chadży