Szkolą kulinarnych mistrzów
REGION JELENIOGÓRSKI Turystyczna branża wiele zyskuje dzięki unijnym dotacjom.
Widać pierwsze elekty projektu, który ma rozruszać turystykę w regionie jeleniogórskim. Na Dolny Śląsk przypadło około 5 mln zł z Unii Europejskiej. Zainteresowani mogą cały czas zgłaszać swój udział
Unijny projekt "Turystyka - wspólna sprawa" zakłada stworzenie regionalnego produktu turystycznego. Chodzi o to, aby jak najlepiej ugościć turystów. W regionie jeleniogórskim jedno z haseł brzmi "Karkonosze ekstremalnie i klasycznie". Ludzie branży turystycznej stawiają na czynny wypoczynek całych rodzin.
- Warunki ku temu są znakomite - zauważa Ireneusz Cierpisz, zajmujący się projektem na Dolnym Śląsku.
Razem łatwiej
- Chcemy też nauczyć ludzi współpracy. Dzięki temu łatwiej odnieść sukces - zaznacza Kamil Górecki, koordynator projektu.
Drugi pomysł to zachęcanie mieszkańców całego kraju do przyjazdu w nasze strony po zdrowie i urodę. Pole do działań ma ośrodek Spa Jelenia Struga w Kowarach, gdzie turyści mogą korzystać z pakietów. Zadbają o urodę, ale jednocześnie mogą aktywnie wypoczywać w pobliskich górach.
Na unijnym projekcie skorzysta około tysiąc osób z całego województwa. Wezmą udział w szkoleniach prowadzonych przez specjalistów.
Z takiej możliwości skorzystał m.in. Marek Łopatka, współwłaściciel Ducha Gór. W tej restauracji w Karpaczu odbyło się szkolenie kulinarne.
- Jestem bardzo zadowolony, że mogę za niewielkie pieniądze na miejscu wyszkolić cały personel. Turysta przede wszystkim lubi dobrze zjeść - uśmiecha się Marek Łopatka.
Ryby i dziczyzna
Pracowników szkolili trenerzy technik kulinarnych Henryk Pasternak z Wrocławia i Elżbieta Dziedzic z Jeleniej Góry. Załoga poznała m.in. sposoby przygotowywania ryb i owoców morza. - Grilowane ryby są świetnym dodatkiem do sałatek - uśmiecha się Ela Dziedzic, szefowa kuchni w hotelu Mercury.
Henryk Pasternak, który gotował dla znanych zespołów muzycznych podczas tras koncertowych (m. in. dla Perfektu, ONA, Czarno-Czarnych), zdradził, jak przygotować pyszną dziczyznę po staropolsku. •
Spróbuj sam
W ramach projektu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości "Turystyka - wspólna sprawa" organizowane będą m.in. także kursy nauki języków obcych, barmańskie, zarządzanie firma turystyczną. Osoby zainteresowane po szczegółowe informacje powinny dzwonić pod nr tel. 071-341-72-90.
Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
Tomasz Żukiewicz
Leszek Wrotniewski
Konrad Rydzewski
Rafał Piotr Szymański
Kazimierz Piotrowski
Hubert Papaj
Wojciech Leszczyk
Maciej Lercher
Paweł Kucharski
Oliwer Kubicki
Jacek Jakubiec
Paweł Gluza
Wojciech Chadży