Nie wrzucaj do pojemnika na odpady BIO mięsa i odchodów!
W Jeleniej Górze od ubiegłego roku mieszkańcy korzystają z pojemników na odpady biodegradowalne. Jednak w okresie letnim, gdy temperatury sięgają 30°C przy brązowym pojemniku może pojawiać się nieprzyjemny zapach rozkładających się odpadków.
Bardzo ważne jest - szczególnie w okresie letnim - co wrzucamy do brązowych pojemników. W kilku przypadkach, głównie tam gdzie skarżono się na intensywny i nieprzyjemny zapach stwierdzono, że do brązowego pojemnika wrzucane są także odchody zwierzęce i mięso, co jest niezgodne z zasadami segregacji. Przypominamy, że do pojemnika na odpady biodegradowalne wyrzucamy wyłącznie: części warzyw i owoców, obierki np. z ziemniaków, jabłek, ogórków, buraków, łuski cebuli lub czosnku, skórki np. z pomidorów, bananów, cytrusów, skorupki jaj, łupiny orzechów i ziaren, resztki roślin domowych i ogrodowych, zgniłe owoce i warzywa, nie zanieczyszczone trociny, skoszoną trawę, liście, mech.
Aby uchronić się przez odorem i larwami, a także ze względów sanitarnych zabrania się wyrzucania do pojemników na odpady biodegradowalne: mięsa, kości i ości, resztek z obiadów np. ziemniaków z sosem, włosów i sierści, odchodów, trocin i żwirku zanieczyszczonego odchodami, pieluch, podpasek i wacików, niedopałków papierosów, popiołu z pieców i kominków. Przestrzeganie powyższych zasad znacząco zmniejszy nieprzyjemny zapach.
Poradnik segregacji odpadów
Gospodarka odpadami
UM JG
Tomasz Żukiewicz
Leszek Wrotniewski
Konrad Rydzewski
Rafał Piotr Szymański
Kazimierz Piotrowski
Hubert Papaj
Wojciech Leszczyk
Maciej Lercher
Paweł Kucharski
Oliwer Kubicki
Jacek Jakubiec
Paweł Gluza
Wojciech Chadży