Ostatni dzień karnawału

W wigilię środy popielcowej niekwestionowanym królem stołów jest śledź - na co dzień niepozorna przystawka, składnik sałatek i zakąska do alkoholu, dzisiaj odzyskuje honor i pierwsze miejsce wśród dań. Może być przyrządzany na dziesiątki sposobów: klasycznie i tradycyjnie w śmietanie lub w oleju, ale także z pietruszką, zieloną i czarną oliwką, pomidorem, ogórkiem kiszonym lub zwykłym, z kolendrą, nawet z czekoladą.
Ten specyficzny "bum" na śledzia jest częścią polskiej tradycji. W pewnych kręgach zapomniana, dziś zaczyna przeżywać drugą młodość. Tak ekstrawagancko przyrządzonego śledzia można skonsumować tylko w ekskluzywnych restauracjach w Jeleniej Górze.

Jutro zaś środa popielcowa, czyli pierwszy dzień Wielkiego Postu (dzień pokuty przypadający 46 dni przed przed Wielkanocą).

Marusz