Ostatni dzień karnawału
W wigilię środy popielcowej niekwestionowanym królem stołów jest śledź - na co dzień niepozorna przystawka, składnik sałatek i zakąska do alkoholu, dzisiaj odzyskuje honor i pierwsze miejsce wśród dań. Może być przyrządzany na dziesiątki sposobów: klasycznie i tradycyjnie w śmietanie lub w oleju, ale także z pietruszką, zieloną i czarną oliwką, pomidorem, ogórkiem kiszonym lub zwykłym, z kolendrą, nawet z czekoladą.
Ten specyficzny "bum" na śledzia jest częścią polskiej tradycji. W pewnych kręgach zapomniana, dziś zaczyna przeżywać drugą młodość. Tak ekstrawagancko przyrządzonego śledzia można skonsumować tylko w ekskluzywnych restauracjach w Jeleniej Górze.
Jutro zaś środa popielcowa, czyli pierwszy dzień Wielkiego Postu (dzień pokuty przypadający 46 dni przed przed Wielkanocą).
Marusz
Tomasz Żukiewicz
Leszek Wrotniewski
Konrad Rydzewski
Rafał Piotr Szymański
Kazimierz Piotrowski
Hubert Papaj
Wojciech Leszczyk
Maciej Lercher
Paweł Kucharski
Oliwer Kubicki
Jacek Jakubiec
Paweł Gluza
Wojciech Chadży